Calatoria interioara prin meditatie si relaxare
In teoria bazelor de date metadatele reprezinta informatiile despre date care descriu structura, tipul si modul de organizare a datelor. Metadatele sunt stocate si organizate in dictionarul bazei de date gestionat automat de SGBD (Sistemul de Gestiune a Bazei de Date).
Daca facem o analogie cu bazele de date si ne referim la fiintele umane, metadatele ar putea defini structura fiecaruia. Dar cum sunt ele organizate, unde ar putea fi stocate? Unde se afla „dictionarul” fiecaruia? Cine il gestioneaza? Omul este un sistem complex, aflat in permanenta interactiune cu mediul inconjurator, iar „dictionarul” este permanent actualizat. Dar cine actualizeaza si controleaza acest dictionar al fiintelor umane? Se rezuma doar la mentalul sau emotiile fiecaruia sau exista ceva „dincolo”, „mai presus de” mental? „Meta” poate avea si un alt sens: „dincolo” sau „mai presus de”. Deci, ce se afla in interiorul fiecaruia si gestioneaza aceste metadate?
Va propun in sectiunile urmatoare o abordare, bazata pe propria experienta, asupra „datelor si metadatelor” aflate in interiorul fiecaruia si care poate sa constituie o sursa de relaxare, meditatie si echilibru.
Sistemul nervos si reprezentarea sa energetica
In primul rand este cunoscut faptul ca sistemul nervos autonom sau vegetativ controleaza functiile vitale (ritmul cardiac, respiratia, digestia) si este compus din centrii nervosi care guverneaza functionarea organelor. Insa cum functioneaza acest sistem autonom, cine este motorul care face posibila functionarea si evolutia fiecaruia? Cine este acest „auto”? Trebuie sa recunoastem ca dincolo de materie exista o manifestare spirituala, energetica, daca acceptam ipoteza ca spiritul este o forma de energie. O viziune foarte interesanta asupra energiei din noi si din univers putem citi in cartea Inteligenta materiei scrisa de profesorul D.C.Duncan si republicata la editura Editura EIKON in 2009.
Exista o corespondenta intre sistemul nervos autonom si sistemul energetic format la randul sau din centri energetici dispusi in acelasi plan cu centrii nervosi. Aceasta abordare este acceptata in multe metode stravechi (acupunctura, presopunctura, yoga) utilizate pentru tratarea si corectarea unor dezechilibre energetice. Putem considera prin analogie cu bazele de date ca centrii energetici contin metadatele, informatiile despre fluxurile de energie si functionarea fiecarui organ, dar si a calitatilor si starilor pe care le avem.
Intr-o reprezentare simplificata (figura 1), corpul nostru energetic este format din trei canale principale de energie (stang, drept, central) si 7 centri energetici (numiti si chakre) situati de-a lungul coloanei vertebrale. Fiecare centru are corespondenta si pe canalele laterale (stang si drept).
Fiecare centru energetic este responsabil de afluxul de energie catre anumite organe situate in jurul sau. De exemplu, centrul 3 (Nabhi) coordoneaza la nivel energetic functionarea unor organe precum stomacul, ficatul, pancreasul, bila, iar centru 6 (Agnya) controleaza creierul, ochii si are un rol important in starea mentalului nostru.
Atunci cand centrii functioneaza normal, energia acestora potenteaza o serie de calitati pe plan spiritual, mental si emotional. De exemplu, centru 3 (Nabhi) ne ofera o stare de liniste si pace interioara, iar centrul 5 (Vishuddi) este responsabil cu detasarea si modul in care comunicam si relationam cu ceilalti.
Proprietatile si rolul centrilor sunt prezentate pe scurt in materialul de mai jos:
Echilibrul energetic poate fi atins prin meditatie
De ce este important echilibrul energetic si cum putem sa-l obtinem?
Asa cum am mentionat anterior, metodele traditionale (acupunctura, presopunctura, yoga) incearca sa corecteze dezechilibrele energetice ale centrilor care pot duce la functionarea defectuasa a unor organe sau functii ale organismului, deoarece in timp aceste dezechilibre se pot transforma in boli sau pot conduce la o stare proasta emotionala sau fizica.
Fiecare metoda traditionala se bazeaza pe tehnici proprii de re-echilibrare a centrilor. Astfel, presopunctura sau acupunctura presupun masarea acestora sau activarea lor prin intermediul acelor. In cazul yoga exista numeroase abordari, iar pentru atingerea echilibrului energetic se pot practica diverse posturi sau exercitii fizice, meditatie, exercitii de respiratie.
Spre deosebire de acupunctura sau presopunctura care sunt considerate metode terapeutice alternative in medicina, yoga nu este considerata doar o terapie, ci si o tehnica de autocunoastere interioara, efectele sale terapeutice fiind insa recunoscute si pe plan medical (http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/yoga_5369).
Una dintre metodele de yoga bazate pe echilibrarea centrilor energetici prin meditatie se numeste Sahaja Yoga. Metoda a fost fondata in 1970 de catre Shri Mataji Nirmala Devi, o personalitate spirituala recunoscuta in intreaga lume, nominalizata de 2 ori la premiul Nobel pentru Pace (https://shrimataji.org/).
Personal am experimentat aceasta metoda si am fost uimita de usurinta cu care poti atinge starea de relaxare, meditatie, calm si echilibru. Metoda se bazeaza pe activarea (echilibrarea) centrilor de energie prin ascensiunea si canalizarea energiei interioare numita Kundalini. Aceasta se afla in fiecare dintre noi in stare latenta, potentiala la baza coloanei vertebrale (pe canalul central).
Prin ascensiunea energiei interioare Kundalini se obtine un flux energetic care poate fi resimtit in interior, dar si in exterior, centrii energetici avand corespondenta si in palme (vezi figura 1).
Cum meditam?
Metoda este la indemana oricui doreste s-o experimenteze si nu necesita exercitii complicate, pozitii dificile, contorsionari sau accesul la vreo sala de sport. Putem sa meditam acasa, comod in canapea, in parc sau cel mai placut pe malul marii:)
Meditatia dureaza 10 minute si presupune activarea si directionarea energiei Kundalini catre centrii energetici cu ajutorul palmelor, iar pentru obtinerea starii meditative ne putem concentra asupra calitatilor centrilor respectivi. Acestea au rolul de a ne directiona mintea si atentia spre proprietatile centrilor astfel incat sa devenim constienti de acestea. Practic ne focalizam atentia pe centrul respectiv si ne dorim sa-i activam proprietatile. De exemplu, pentru centrul 6 (Agnya) incercam sa iertam astfel incat sa ne eliberam mintea de conditionari, de stres si de aspectele negative petrecute anterior.
Pentru experiment va invit sa va relaxati si sa urmati pasii prezentati in urmatoarea secventa video:
Pentru managementul stresului si re-echilibrarea centrilor energetici, putem sa meditam 5-10 minute in fiecare zi, astfel incat sa ne limpezim mintea si sa ne canalizam energia spre interior, sa obtinem un minim de liniste si relaxare.
Efectele meditatiei. Studii stiintifice si publicatii de specialitate
Metoda Sahaja Yoga permite obtinerea unei stari meditative si echilibrate relativ usor, fara tehnici complicate, iar efectele sunt de durata. Despre cateva dintre aceste beneficii puteti citi aici: http://www.sahajayoga.ro/index.php/Cercetari-si-beneficii/
Efectele meditatiei sunt studiate de cercetatori de la Sydney University si publicate in reviste prestigioase: https://www.beyondthemind.com/research/peer-reviewed-publications/ Un interview cu Prof. Dr. Ramesh Manocha, autorul cartii SILENCE YOUR MIND poate fi urmarit aici: https://youtu.be/EzQAZxtMITY
Cursuri de meditatie in Romania
In multe orase din tara se tin gratuit cursuri de meditatie Sahaja Yoga. Adresele se pot gasi pe adresa: https://sahajayoga.ro/cursuri-de-sahaja-yoga/
Cursurile sunt organizate si online: https://sahajayoga.ro/cursuri-de-sahaja-yoga/platforme-de-meditatie-sahaja-yoga-online/
Cursurile online pot fi umarite si pe platforma internationala: https://www.onlinemeditation.org/
Resurse
Un tutorial de meditatie cu explicatii detaliate referitoare la proprietatile centrilor energetici este disponibil pe adresa: http://www.onlinemeditation.org sau versiunea in romana: http://www.onlinemeditation.org/ro/
Scurt ghid de meditatie: https://www.freemeditation.com.au/wp-content/uploads/Sahaja-Yoga-Meditation-Card.pdf
Resurse suplimentare pe paginile: http://www.singaporemeditation.org/ sau pentru Romania: http://www.sahajayoga.ro
Prezentarea energiei Kundalini: https://youtu.be/oiISvXoueuQ
21 Martie 2023 Eveniment Aniversar, detalii pe https://sahajayoga.ro/